Toen onze kinderwens nog niet vervuld was en veel verdriet en onzekerheid bracht, hebben we leren vertrouwen op het leven door te kijken naar wat we wél konden doen.

Korte dagen

“Niet de deur dicht!” roept Janne vanaf de bank als ik de tuindeur dicht wil doen. Ik vond het fris worden, maar denk ineens aan de verschillende mensen die me al verteld hebben dat het na vandaag echt herfst wordt. Ze heeft gelijk. Nog even van genieten.De nazomerlucht komt de woonkamer binnen. Ik hoor de boom in de achtertuin ruisen. Ik voel bijna de spinnen met hun tientallen webben. Rillingen krijg ik ervan. Ik heb het niet zo op de herfst, ik heb fysiek last van kortere dagen. Ik zie de schoonheid wel, maar m’n stemming doet niet altijd mee.

Vertrouwen op het leven na verlies

Een aantal jaar geleden was dat nog sterker. Toen was ik niet alleen melancholisch maar ronduit verdrietig en somber. Weer bijna een jaar voorbij zonder nieuwe zwangerschap. Nog steeds dat kindje niet om voor te zorgen. De herinnering aan onze twee in de zwangerschap overleden kindjes vervaagde, maar de pijn en verdriet waren nog steeds heftig.

Juist in die lange periode van onzekerheid, verdriet en teleurstellingen, hebben vriend Robert en ik leren leven naar ”Kijk wat je wél kunt doen.” Niet te verwarren met “Het glas is halfvol”, want dingen doen waar je wel controle over hebt, vlakken pijn en verdriet niet uit. Het omarmen van alles wat je voelt, is naar mijn idee zelfs een voorwaarde voor bewust keuzes maken.

Maar als je kijkt naar wat je wél kunt doen, met name in die donkere dagen, geeft dat je wel het vertrouwen dat je zelf iets van je leven kan maken. Dat het niet helemaal afhangt van het vervuld raken van de kinderwens. Het verdriet kon ons overspoelen, maar we wisten dat er altijd ook fijne momenten en periodes kwamen.

Hoe dan?

Wat wij deden? Samen dansen. Een Volkswagenbus (van Lego ;)) kopen en op de donkere avonden in elkaar zetten. Bewust kiezen wat we deden met feestdagen. Voor mij 5 ochtenden de lichtlamp in oktober en januari, om die dip in energie op te vangen. Tijdens IVF-periodes extra lief voor onszelf zijn. Veel ruimte maken voor onszelf en onze emoties. Veel en vaak buiten zijn. 

Omdat het leven niet vanzelfsprekend bleek, werden wij bewuster in het kiezen waar we ons optimaal bij voelen, ook al zijn er emoties om te verwerken. Dat is iets waar we nog steeds in uitgedaagd worden. En dat is goed. 

We vertrouwen op het leven.

Wil je ook meer vertrouwen op je gevoel en kunnen doen wat bij jou past? Plan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.