Wanneer je een zwangerschapsafbreking, miskraam, of andere vorm van verlies meemaakt in je zwangerschap, kan het fijn zijn om met andere moeders je gevoel te delen. In deze post deel ik een aantal plekken voor online lotgenotencontact wanneer je afscheid moest nemen van je kindje in de zwangerschap.

Herkenning, van je afschrijven, vragen stellen, het delen van frustraties en hoop. Een online contactgroep heeft mij in de periode na het verlies van onze kindjes in de zwangerschap veel steun gegeven. Wat bij je past, en op welke manier, is heel persoonlijk.

Online contact met lotgenoten

1. Contactgroep ZwangerschapsBeëindiging

Ik begin bewust met deze, omdat dit een aantal jaar “mijn veilige haven” is geweest na het verlies van onze kindjes in de zwangerschap. De Contactgroep ZwangerschapsBeëindiging is er speciaal voor moeders die de moeilijke keuze hebben gemaakt een gewenste zwangerschap te beëindigen om medische redenen. Het contact loopt via een besloten mailinggroep, twee keer per jaar is er een ontmoetingsdag. Op de website lees je tips over literatuur, en (achtergrond)informatie over verschillende aandoeningen. Via de contactpagina kan je een verzoek sturen om lid te worden.

Meer informatie en aanmelden: Website http://www.sczb.nl

2. Hoe?Verder

Hoe?Verder biedt onafhankelijke informatie aan hen die om medische redenen een keuze moeten maken over het al dan niet behouden van een gewenste zwangerschap. Website en Facebookgroep zijn opgericht door Elsemiek Corvers, die in de zwangerschap afscheid nam van haar zoontje Anders. Je kunt naar haar website of Facebookpagina via onderstaande links. Om je toe te voegen aan de door jou gewenste groep stuur je een vriendschapsverzoek aan “Elsemiek hoe verder” via Facebook.

Meer informatie en aanmelden: Website  of Facebookpagina

3. Miskraam-mama’s

Een andere Facebookgroep, maar dan specifiek als je een miskraam hebt gehad, is de groep Miskraam-mama’s, ook op Facebook. Het is een besloten groep, maar geen geheime. Dat betekent dat er wel door Facebook aan vrienden voorstellen voor lid worden van een groep gedaan worden, waar dan bij staat dat jij er ook lid van bent. Op de beginpagina van de groep staat dit heel duidelijk uitgelegd. Niets om je voor te schamen, maar het is wel goed om te weten.

Meer informatie en aanmelden: Facebookgroep

4. Stichting Lieve Engeltjes

Lieve Engeltjes is een contactgroep voor iedereen die te maken heeft met het verlies van een kind: ouders, broertjes en zusjes, grootouders, maar ook andere familieleden en betrokkenen. Er zijn een heleboel verschillende mailinggroepen, ook als je kind langer na de geboorte is overleden, door beëindiging van een zwangerschap om medische redenen. Of wanneer je (mogelijk) geen kindje meer krijgt na je overleden kindje. Je vindt ze onder “Contactgroepen” op de website.

Meer informatie en aanmelden: Website www.lieve-engeltjes.nl

5. Freya

De vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen Freya heeft zowel een open forum als een besloten variant. Er zijn verschillende groepen, bijvoorbeeld wanneer je herhaalde miskramen meemaakt. Of wanneer je na je verlies meer te maken krijgt met moeilijk zwanger worden, om welke reden dan ook.

Ik heb me pas later aangemeld bij Freya, omdat ik door mijn eerste zwangerschappen mezelf niet in de categorie “vrouw met vruchtbaarheidsproblemen” wilde plaatsen. Achteraf (is altijd achteraf… ) had ik al veel eerder steun aan deze vereniging en lotgenotencontacten kunnen hebben. Juist daarom neem ik hem ook op in deze lijst.

Meer informatie en aanmelden: Website www.freya.nl

Ik hoop dat deze lijst je op ideeën heeft gebracht. Je hoeft het niet alleen te doen!

Heb je zelf nog een tip voor of ervaring met een online-groep? Deel hem dan gerust hieronder in de reacties.