Dinsdag-drama nummer 3

Pijnlijke confrontaties, soms poppen ze ineens zo weer in m’n hoofd. Onlangs dacht ik terug aan een van onze vakanties in Spanje (een andere dan in Drama op dinsdag nummer 1). De kinderwens zo groot, het verdriet dat het nog niet gelukt was kreeg veel ruimte. Ik kon en wilde er niet meer omheen. We hadden het fijn, maar vaak ook moeilijk.

Ontbijten in de rook

En dan zit je op een terras te ontbijten. Roken mag dan in Spanje wel niet meer binnen, buiten gebeurde het overal. Een plekje vinden om te ontbijten zonder rooklucht was lastig. Kinderen, maar ook een zwangere vrouw, zitten gewoon net zo goed in de walm. Ik geef aan Robert aan dat ik liever wat meer buiten de rook zit, meteen iets meer afstand tot de pijnlijkheid van de hoogzwangere dame.

De nieuwe plek bood uitzicht op het gezelschap, waar al gauw nog een zwangere dame aanschuift.

En geloof het of niet, die dame steekt een sigaret op. Een sigaret! Was ik al verdrietig, werd ik ook nog even goed boos. Hoe onrechtvaardig, je gaat toch niet… de oordelen buitelden over elkaar heen in m’n hoofd (en in gesprek met Robert).

Lees hier mijn blog die helemaal over jaloezie gaat.

Wat doe je met zo’n pijnlijke confrontatie?

Nu wil ik deze korte maar misschien voor jou zo herkenbare confrontatie graag eindigen met een wijze les in wat je nu kunt doen met dit soort gevoelens. Het liefst zou je ze niet hebben, toch? Zo snel mogelijk zwanger, ook een kindje, en dan komt alles goed. Zo dacht ik toen. Tot het moment dat het zo lang duurde, dat ik voelde dat alleen die focus op de kinderwens, niet genoeg was om het vol te houden.

Buiten het feit dat je de toekomst niet in de hand hebt, komen er in je leven toch altijd pijnlijke confrontaties voorbij. Niet alleen direct na het verlies dat je meemaakte, maar ook daarna.

Maar wat kun je wel doen? Het komt toch “gewoon” weer neer op voelen, en vormgeven.

Voelen, weten hoe graag je zelf ook een kindje wil om voor te zorgen, maar tegelijk ook je leven vormgeven zoals het nú is. Dat is ook iets wat mij geholpen heeft om die frustraties te kunnen handelen. Niet alleen maar wachten, maar doen met je leven wat het nú de moeite waard maakt.

Worstel je hiermee? Ik help je hier graag bij. Maak een afspraak voor een gratis telefonische/online kennismaking.