“Wij houden elk jaar pyjamadag met Kerst, en wie wil aanschuiven, is welkom. Maar wel in joggingbroek”. Terwijl ik onder een dekentje in een verwarmde stoel probeer te relaxen, vertelt de schoonheidsspecialiste mij haar eigen ritueel voor de feestdagen.
We ontmoeten elkaar vandaag voor het eerst, maar ze geeft me een vertrouwd gevoel. Vertrouwd en kordaat, ook zoals ze dit vertelt. Beschermend naar haar kinderen, die het uitpakken van cadeaus op Kerstochtend al zo intens beleven, dat ze de rest van de dag gewoon heerlijk in pyjama blijven.

Overschreeuwen

Voor zoveel mensen is December een beladen maand. Gewend als we zijn om kou te overschreeuwen met warmte, gemis met samenzijn… krijgt ons gevoel geen ruimte om volledig ervaren te worden. We doen “hoe het hoort”, voelen misschien wel ergens iets wringen maar ach… de dagen zijn zo voorbij toch? Of toch niet?

Goed nieuws

Het goede nieuws is: je gevoel piept er toch wel doorheen. Wanneer je de etalages ziet en gemis ervaart. Wanneer je met elkaar aan het kerstdiner zit en voelt hoezeer je ernaar verlangt om (weer) zwanger te zijn. Goed nieuws? Ja dat vind ik het. Hoe pijnlijk ook, en hoe fijn het ook zou zijn als het leven je mee zou zitten en je verlangen vervuld wordt… je gevoel geeft je altijd de mogelijkheid om gevoeld te worden. Het geeft je informatie, over wat nu goed is, voor jou. Je mag doen ermee wat je wilt, maar voelen is aan te raden… en uitspreken naar mensen die het kunnen horen. Ze zijn er, alleen zijn het niet altijd de mensen met wie je gewend bent om te praten.

Zacht voor jezelf

Een rondje navraag op social media leerde me dat veel mensen in mijn omgeving opzien tegen Kerst. En om verschillende redenen bang zijn dat ze niet genoeg ruimte ervaren om hun verdriet te delen. Om zichzelf te zijn. Vaak ontstaan die pijnlijke situaties als we aanhaken bij mensen die (goedbedoeld of onwetend) wel de gezelligheid voorop stellen. En geen ruimte geven (of kunnen maken) voor verdriet. Ze doen wat ze kunnen, en misschien ook wel hoe zij denken “dat het hoort”.

Wat je hoort

Liever dan “hoe het hoort” zou ik je wensen dat je keuzes maakt naar “wat je hoort”, als je je oor te luisteren legt bij je hart…. en doet wat past bij je gevoel. Jezelf en je verdriet niet afhankelijk maakt van of de mensen om je heen naar jou luisteren, maar zelf kiest. Zelf praat. Zelf luistert.
Wat hoor jij, als je luistert naar jezelf? Waar heb jij behoefte aan? En hoe kun je dat concreet maken, alleen of samen met geliefde(n)?

Wat ik voor je doe in december

Je kunt deze maand in ieder geval met mij en anderen de ruimte nemen om naar jezelf te luisteren.
  • via video en audio op Instagram en Facebook. (ik leg dat nog niet vast omdat ik het fijn vind gewoon te laten ontstaan -> je kunt me volgen via de buttons onderaan deze pagina)
  • Een gratis online ontmoeting met gelijkgestemden, via videotool Zoom. Voor wie verbinding wil, zonder ervoor uit huis te hoeven.
    Haal de druk uit December / Wees je winterse zelf in December”, op 21 december.
  • En als je in de buurt van Rotterdam woont of erheen wil komen: een offline warme winterwandeling op 22 december, 13.30-16.00 uur. Kosten € 10,- incl. Koffie/thee en wat lekkers.

Ik wens je een maand met aandacht voor jezelf en je gevoel. Net als elke maand van het jaar, maar nu juist nog wat extra. Maak je eigen ritueel, zo feestelijk als je zelf wil.